Nederland lijkt steeds meer in de ban van de mondharmonica te geraken

NIEUWSBRIEF OKTOBER 2018

Hallo Harmonicisten,

Let op!! Komende zaterdag is Harmonica Heaven en dus niet op de traditionele laatste zaterdag van de maand!!!

Aanvangstijd is ongewijzigd dus vanaf 12.00 kun je genieten van de lekkere koffie met uiteraard appeltaart met slagroom!

Het motto voor deze "Heaven" is samen spelen. Dat houdt in dat we "duo's" vormen, een thema bedenken, vervolgens wat spelen en opnemen waarna we dat gaan analyseren aan de hand van de opname. Denk hierbij aan het "ritmsich spelen", akkoorden gebruik, melodie spelen en soleren.

Tot zaterdag!!

Met vriendelijke groeten,
Ben Bouman


NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2018

Hallo Harmonicisten,

Komende zaterdag, 25 augustus, is er, na een lange hete zomer, de Harmonica Heaven die zoals altijd om 12.00 in de Muse te Malden begint. Ik heb in de afgelopen jaren heel veel thuisopnames gemaakt van loopjes/riffjes/ideeën met als doel om er een nummer van te maken.  Hieruit zijn een aantal nummers ontstaan die ik ook op een cd heb gezet.

Het proces van idee naar een nummer kan op allerlei manieren plaatsvinden. Komende zaterdag ga ik laten horen hoe ik daarbij te werk ga. Soms is dat vanuit een loopje dat ik in mijn hoofd heb, soms is dat vanuit een ritme, vanuit een bepaalde sound... kortom, heel veel mogelijkheden om een nummer te maken. Als je dit een interessant proces vindt, kom dan naar de Muse om hierover van gedachten te wisselen.

Ik heb een loopje dat ik als basis ga gebruiken voor mijn uitleg en wil graag samen met jullie dit verder gaan uitwerken zodat mijn denk- en werkwijze wat duidelijker wordt.

Kortom, dit mag je niet missen als je zelf iets in deze richting wilt gaan doen.

Met vriendelijke groeten,
Ben Bouman


NIEUWSBRIEF JUNI 2018

Hallo Harmonicisten,

Komende zaterdag is de laatste Harmonica Heaven voordat het vakantiegeweld losbarst... een lange reis in een auto zonder airco, een camping die tegenvalt, slecht weer, pech met de auto, lastige buren, vervuild water in het meertje, muggen, vreemd eten... pff... toch maar gewoon thuisblijven?

Maar, met met een gezonde dosis mondharmonica geluiden in je geheugen kom je de vakantie wel door!
Dus, op naar de Muse in Malden om daar vanaf 12.00 koffie te drinken en appeltaart met slagroom te eten.

Ik sleep weer een paar mooie vintage versterkers mee, een paar vintage microfoons en een groot pedalboard met allerlei effecten die ik nu eindelijk naar volle tevredenheid gebruik. Ik wil dat graag uitleggen/demonstreren en je kunt daar uiteraard vragen over stellen, dingen testen en misschien zelfs wel wat van mijn "overbodige " spullen kopen.

En verder wordt er gekletst/gespeeld, ge-ontmoet (?), want dat is Harmonica Heaven zoals het bedoeld is.

Tot zaterdag, Ben Bouman


NIEUWSBRIEF APRIL 2018

Hallo Harmonicisten,

Komende zaterdag, 28 april is om 12.00 de traditionele Harmonica Heaven in de Muse in Malden, zoals altijd gratis toegankelijk! Koffie drinken, appeltaart met slagroom eten, de kater van de Koningsdag wegspoelen en muziek maken, wat wil een mens nog meer!

Dit keer ga ik een nummer met jullie doornemen dat op mijn 1e cd staat. Op deze cd staan een aantal nummers die dusdanig ingespeeld zijn dat ze als studiemateriaal gebruikt kunnen worden. Van deze nummers zijn ook backingtracks verkrijgbaar. Het nummer heet Shuffle Thang en wordt gespeeld in de toonsoort G. Ik heb het eerste deel van de solo in de 1e positie gespeeld en dat is dus op een G "bluesharp". Vervolgens ga ik over naar de 2e positie en dat is dan op een C bluesharp. Je krijgt dus meer inzicht over het hoe en waarom van in een bepaalde positie spelen.

Als je mee wilt doen, neem dan beide bovengenoemde mondharmonica's mee. Je kunt het nummer hier beluisteren en downloaden: https://app.box.com/s/qho5oc0yp4k7771m87tqys3y4rikx9vc

Natuurlijk kun je ook gewoon komen luisteren want we gaan dit niet 2 uur lang doen... er moet tenslotte ook gekletst, gedronken en gespeeld worden! Dus... vrijdag niet teveel feesten en drinken maar gewoon zaterdag normale tijd uit bed en met gezwinde spoed naar Malden!

Tot zaterdag, Ben Bouman


NIEUWSBRIEF MAART 2018

Hallo Harmonicisten,

Komende zaterdag, 31 maart, is er weer een "ouderwetse" Harmonica Heaven. Onveranderd zijn de locatie en aanvangstijdstip: 12.00 uur in de Muse in Malden. En.. ook onveranderd is de traditie van koffie drinken en daarbij appeltaart met slagroom eten!! Wat ook onveranderd is, maar misschien een beetje naar de achtergrond verdrongen, is de mogelijkheid om "mondharmonica" spullen mee te nemen, te verkopen , te ruilen of met iets, wat je niet meer gebruikt, een andere speler blij te maken.

Komende zaterdag wil ik toelichten waarom ik zo verknocht ben aan de mondharmonica. En dat geldt voor alle stijlen die ik speel, van blues tot jazz, van pop tot rock, op een bluesharp of een chromaat. De mondharmonica is een 100 % serieus te nemen instrument en dat houdt in dat je, net als op elk ander instrument, moet studeren, oefenen en oefenen en oefenen. Daarnaast geef ik wat praktijktips over mijn manier van oefenen en spelen.

Let op!!! Als je mijn spel wilt beluisteren kun je zaterdag doorrijden naar Soest waar wij met de MarbleTones optreden in Artishock vanaf 20.00. Adres: Steenhoffstraat 46A - Soest, zie: http://www.artishock-soest.nl/

Als je wilt kun je daar al wat vroeger komen zodat je kunt zien en horen wat er daadwerkelijk gebeurt tijdens het opbouwen en de soundcheck. Meld dit dan a.u.b. aan mij via een email of laat het tijdens de Harmonica Heaven even weten. En kun je zaterdag niet naar Soest komen dan is er 2 dagen later een herkansing. Wij spelen met de MarbleTones tijdens de Paasblues 2018 in cafe /zaal Eijsbouts, Kluisstraat 1, Ommel. Aanvang 15.00 - einde 17.00.

Zie: http://www.blastblues.nl/concerten/paasblues-2018/the-marble-tones/

Niet vergeten: 7 april: Mondharmonica-festival workshops en concerten Wijkcentrum Westwijzer, Cortenbachstr 70, Helmond. Info en aanmelden: violabarends@live.nl

Met vriendelijke groeten,
Ben Bouman


NIEUWSBRIEF JANUARI 2018

Hallo Harmonicisten,

Ik hoop dat 2018 voor iedereen een gelukkig, gezond en ook een muzikaal jaar mag worden!!

Kan de Harmonica Heaven van 30 december 2017 nog overtroffen worden?? Ik denk bijna van niet, maar je weet nooit. Als iedereen, die daar aanwezig was, weer komt dan wordt het minstens zo gezellig. Deze maand wil ik graag nog eens wat dieper ingaan op het gebruik van microfoons en versterkers. Ik krijg daar zeer regelmatig vragen over en daarom geef ik graag al mijn geheimen prijs. De belangrijkste tip wil ik je alvast meegeven: Staar je niet blind op wat andere spelers gebruiken!! Na wat tips over toonvorming en microfoongebruik/techniek zul je merken dat dit al een wereld van verschil kan maken als je je eigen spullen gebruikt.

Neem daarom gerust je eigen spullen mee zodat ik deze kan testen en advies geven over een eventueel andere manier van afstellen/gebruiken. En ja, natuurlijk gaan we ook lekker spelen!!

met vriendelijke groeten,
Ben Bouman


NIEUWSBRIEF DECEMBER  2017

MUZIKAAL VUURWERK AAN HET EINDE VAN 2017!!

Dat is wat je kunt verwachten als je naar deze unieke Harmonica Heaven komt: De MarbleTones gaan optreden en dat staat garant voor een swingend muzikaal hoogstandje. Wij spelen blues...MAAR... het is ook nog eens leuk. Verwacht van ons geen dampende bluesrock, keiharde muziek of 20 shuffles achter elkaar. Variatie, veel eigen nummers en een eigenwijze benadering van de blues is wat ons kenmerkt.

Het optreden is van 15.00 tot 16.30 ( 17.00 ) en is gratis toegankelijk voor iedereen. Dus niet alleen voor de Harmonica Heaven bezoekers! Als je komt , neem dan je familie, vrienden en kennissen mee...

Voorafgaand aan dit optreden is de Harmonica Heaven om 12.00. Die zal geheel in het teken staan van lekker spelen. Geen verhalen/workshop enz..gewoon ouderwets lekker muziek maken met de mondharmonica. Alle stijlen komen hopelijk voorbij, met of zonder gitarist, met een mp3-tje, akoestisch of heel licht versterkt. Heb je een duo/trio, neem je muzikale partners mee en laat je horen. Verwacht geen optreden maar 1 of 2 nummers spelen kan altijd.

Na 14.00 gaan de MarbleTones opbouwen en soundchecken dus dan is er tijd om te doen wat Harmonica Heaven voorstaat. Met elkaar kletsen over mondharmonica's, sterke verhalen vertellen, de mooiste spullen showen en koffie drinken met daarbij appeltaart en slagroom.

De reden dat de MarbleTones gaan optreden is simpel: Ik ben 30 december jarig, dan word ik 65 en dit is een kadootje voor mijzelf. Wij spelen al 17 jaar samen en nog steeds geniet ik elke seconde als wij spelen. Dus, 65 jaar worden, verjaardag vieren, denken aan een pensioen en daarna AOW, een geweldige Harmonica Heaven en afsluiten met de MarbleTones!! Ik roep alle spelers, die de mondharmonica, Harmonica Heaven en de blues een warm hart toedragen op om te komen zodat we 2017 in stijl kunnen afsluiten!! Tot ziens op zaterdag 30 december in de Muse.

Met vriendelijke groeten,
Ben Bouman


NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2017

Hallo Harmonicisten,

Komende zaterdag begint de Harmonica Heaven om 12.00 in de nog steeds zeer fraaie en gezellige "de Muse" in Malden. Naast het elkaar ontmoeten, elkaars spullen bewonderen en ruilen en verkopen wordt er de traditionele koffie met appeltaart en slagroom genuttigd.

Ik wil deze keer wat laten zien en horen over het thuis opnemen van de mondharmonica in combinatie met backingtracks of een andere muzikant. Daarvoor gebruik ik een Macbook, een interface, microfoon, boxen, koptelefoon en het programma Reaper.

Reaper kun je gratis downloaden en zelfs na de evaluatie-periode van 1 maand blijven gebruiken. Het is natuurlijk wel sportief om het aan te schaffen voor een zeer redelijke prijs, zie: https://www.reaper.fm/

Je kunt ook Audacity http://www.audacityteam.org/download/ gratis downloaden maar mijn voorkeur ligt bij Reaper. Het waarom laat ik komende zaterdag graag zien en horen.

Noteer alvast met een hele dikke rode stip 30 december Harmonica Heaven. Dat wordt een middag van 12.00 tot 17.00 met als klap op de vuurpijl een GRATIS optreden van de Marble Tones van 15.00 tot 16.30!! Iedereen is welkom dus nodig je buren, vrienden, kennissen, familie, muzikanten uit om mee te komen zodat het jaar 2017 muzikaal en swingend kunnen afsluiten!!!

Tot zaterdag, Ben Bouman.


NIEUWSBRIEF OKTOBER 2017

Hallo Harmonicisten,

We mogen weer....!! Harmonica "junks" onder elkaar, lekker benden, overblowen, vibrato's en nog veel meer, zonder dat we erop aangekeken worden. Kletsen over het ogenschijnlijk onnodig verzamelen van teveel microfoons, versterkers, mondharmonica's, cd's, boeken, video's/dvd's. Elkaars spullen bewonderen en net doen of je het mooi vindt...
Wat hebben we toch een geweldige hobby!

Ik ga daarom dit keer wat vertelllen over mijn levenslange verslaving, wat ik allemaal gekocht en verkocht heb, hoe ik het allemaal gebruikt heb, wat ik nog zou willen hebben, wat ik nu heb en gebruik. Ik heb het dus over mijn microfoons, versterkers en effectpedalen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laat ik verschillende mogelijkheden zien en horen met vrijwel dezelfde apparatuur. Neem gerust jouw overtollige spullen mee want wellicht kun je wat ruilen of verkopen.

Een tip voor 29 oktober (uiteraard wel eerst naar Harmonica Heaven komen !!) : Mondharmonicaspelers uit Taiwan, Hongarije en Eindhoven geven een concert en workshops op 29 oktober 2017 in De Zwaan in Son. Mondharmonicakwartet FATA MORGANA uit Eindhoven treedt op 29 oktober op samen met het Sirius Harmonica Ensemble uit Taiwan en het bluesduo The Grunting Pigs uit Hongarije. Het zijn professionele musici die op de grote podia in vele landen optreden. Het Sirius ensemble bestaat uit 6 musici en is zeer bekend in Azië. Het speelt een gevarieerd repertoire van klassiek tot moderne ritmische popmuziek. The Grunting Pigs, met als enthousiaste voorman Mátyás Pribojszki, spelen swingende blues.

FATA MORGANA heeft Sirius en the Grunting Pigs ontmoet op internationale mondharmonicafestivals. Daaruit is een vriendschap ontstaan die geleid heeft tot diverse gezamenlijke concerten in Hongarije, Taiwan en Zuid Korea. Fata Morgana is er trots op dat het gelukt is om deze musici dit jaar naar Nederland te halen zodat muziekliefhebbers hier met deze muzikanten, hun manier van spelen en hun muziek kunnen kennismaken. Op 29 oktober geven zij gezamenlijk een concert. Aanvang 16.00 uur.

Daaraan voorafgaand zullen het Sirius Harmonica Ensemble en The Grunting Pigs ieder een workshop verzorgen. Hierbij gaan beide groepen in op hun wijze van musiceren en de verschillende mondharmonica’s die zij bespelen. De workshops beginnen om 13.00 uur. Meer informatie over Fata Morgana vindt u op www.fatamorganamusic.nl. Kaarten á € 10 voor het concert op 29 oktober kunt u reserveren via de website van Fata Morgana. De workshops zijn gratis toegankelijk.

Wij zien u graag op zondag 29 oktober aanstaande in Café-Restaurant "De Zwaan", Markt 9 in Son (www.zwaan-son.nl).

Met vriendelijke groeten,
Ben Bouman


NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2017

Hallo Harmonicisten,

Komende zaterdag, 30 september, is het tijd om de restanten van de luiheid van de zomervakanties van je af te schudden en gewoon lekker mondharmonica gaan spelen met begeleiding van de onovertroffen Cor Groot op gitaar (en zang en mondharmonica en.. en..)

Daarnaast wil een aantal coördinatie oefeningen op de mondharmonica laten horen en uitleggen waarom dit van groot belang is voor elke mondharmonicaspeler/elke stijl. Dit combineer ik met het "in verschillende posities" spelen, iets dat nog altijd voor verwarring zorgt bij velen.

We beginnen, zoals de traditie dat van ons vraagt, om 12.00 uur met koffie en appeltaart met slagroom.
Locatie is nog steeds de Muse in Malden.

Nog even een "tip".... houd alvast zaterdag 30 december vrij in je agenda :-))

tot zaterdag 30 september,
met vriendelijke groeten,
Ben Bouman


NIEUWSBRIEF JUNI 2017

Hallo Harmonicisten,

Deze maand (juni) is er geen Harmonica Heaven op de laatste zaterdag (24 juni). Deze dag wordt verschoven naar zaterdag 1 juli op de gebruikelijke tijd en locatie ( 12.00 uur in de Muse in Malden). De reden van de verschuiving van datum is dat ik komende zaterdag een optreden heb in Oostenrijk!

Tijdens de komende Harmonica Heaven van 1 juli wil ik graag met jullie bespreken hoe we in de toekomst verder gaan, andere formule/data/tijdstip enz....

Als je Harmonica Heaven een warm hart toedraagt, kom dan meedenken zodat we deze unieke gelegenheid in stand kunnen houden. Er zijn in de loop van de jaren honderden mondharmonica-spelers geweest en een aantal unieke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden met onverwachte gasten zoals Jason Ricci, Bill Barrett, Joe Powers!!

Hopelijk vinden we een mooie formule om dit te kunnen continueren.

Als je niet kunt komen kun je mij altijd per email tips, suggesties en commentaar sturen. benbouman16@gmail.com

Ik hoop velen van jullie te mogen begroeten!!

Met vriendelijke groeten, Ben Bouman


NIEUWSBRIEF APRIL 2017

Hallo Harmonicisten,

Komende zaterdag, 29 april, is er weer een Harmonica Heaven. Onveranderd zijn de locatie en aanvangstijdstip: 12.00 uur in de Muse in Malden. Wat ook onveranderd is, maar misschien een beetje naar de achtergrond verdrongen, is de mogelijkheid om "mondharmonica" spullen mee te nemen, te verkopen, te ruilen of met iets, wat je niet meer gebruikt, een andere speler blij te maken.

Deze "Heaven" wil ik gebruiken om wat uitleg te geven over het soms geheimzinnige en verwarrende spelen in "posities". Ik vertel over het hoe en waarom en aan de hand van een paar praktische voorbeelden gaan we dat dan samen uitproberen. Dat leidt vaak tot verrassende ontdekkingen en hopelijk laat het je beseffen dat het niet zo moeilijk is als je vooraf wellicht gedacht had.

Als je volgende week vakantie hebt en je wilt er misschien nog een leuk weekend aan vastknopen kun je naar Wetterau in Duitsland gaan. Op een prachtige locatie geven o.a. Viola en ik een aantal workshops. Verder zijn er optredens, jamsessions, uiteraard lekker eten, workshops zang/gitaar enz enz..

Je kunt alle info vinden op:
http://www.mundharmonikatage.de/
en:
https://www.facebook.com/mundharmonikatage/

tot zaterdag?

Met vriendelijke groeten,
Ben Bouman


NIEUWSBRIEF JANUARI 2017

Harmonica Heaven 28-01-2017

Hallo Harmonicisten !


Komende zaterdag vindt de eerste Harmonica Heaven van 2017 zoals altijd plaats in de Muse in Malden.
Als het nog mag gaan we elkaar het beste toewensen... beter laat dan nooit!!

We gaan deze keer net als in december 2016 "old school" Harmonica Heaven doen :-))
Dus.... om 12.00 beginnen met koffie en appeltaart met slagroom, daarna de mond spoelen, mondharmonica's in aanslag en speuluh!!

Lekker samen muziek maken is het motto, dus niet alleen blues want de mondharmonica kan voor vrijwel alle stijlen gebruikt worden. Mochten daarover vragen zijn dan ga ik die uiteraard beantwoorden.

Tot zaterdag??

Met vriendelijke groeten,
Ben Bouman